Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η αναπνοή των φυτώνΤα φυτά, όπως και όλοι οι ζωντανοί oργανισμοί,αναπνέουν.

Η λειτουργία κατά την οποία το φυτό προσλαμβάνει οξυγόνο από τον αέρα και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα, λέγεται αναπνοή.

Το ασβεστόνερο θολώνει, επειδή ο μαϊντανός αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα
Η αναπνοή γίνεται σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
Την ημέρα η αναπνοή στα φύλλα γίνεται κυρίως από τα στόματα και τη νύχτα περισσότερο από την επιδερμίδα των φύλλων. Στις ρίζες και στο πράσινο μέρος του βλαστού η αναπνοή γίνεται από την επιδερμίδα τους.
Το οξυγόνο χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του άμυλου - που παρασκευάζεται στη φωτοσύνθεση - σε απλούστερες ουσίες. Από αυτές ελευθερώνεται ενέργεια που "ταξιδεύει" σε κάθε κύτταρο του φυτού.
Το διοξείδιο του άνθρακα, ως προϊόν καύσηςαποβάλλεται από τα στόματα των φύλλων και την επιδερμίδα των φύλλων, της ρίζας και του πράσινου βλαστού.

Αναπαράσταση ενός στόματος φύλλου 

Κατά την αναπνοή :
Την ημέρα, τα φυτά αναπνέουν απορροφώντας οξυγόνο και ταυτόχρονα φωτοσυνθέτουν αποβάλλοντας πολύ περισσότερο οξυγόνο από αυτό που απορροφούν.
Τη νύχτα, τα φυτά δε φωτοσυνθέτουν, δηλαδή απορροφούν οξυγόνο χωρίς να το αποβάλλουν.
Ο φόβος, ότι τα φυτά πρέπει να απομακρύνονται από το δωμάτιο που κοιμόμαστε το βράδυ, είναι υπερβολικός. Κι αυτό γιατί απορροφούν πολύ μικρότερη ποσότητα οξυγόνου από αυτήν που χρειάζεται ένας άνθρωπος ή κατοικίδιο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Στόματα ενός φύλλου όπως φαίνονται από μικροσκόπιο
Αφήστε το φυτό διψασμένο για μια εβδομάδα,,δώστε λίγο νερό, τραβήξτε μια φωτογραφία κάθε δύο λεπτά σε περίπου τρεις ώρες. Κοιτάξτε το αποτέλεσμα που παίρνετε ...